‘Ik word niet heel erg zenuwachtig van Brexit’

‘Voorbereiden op Brexit kwestie van gezond verstand’

Staatssecretaris Klijnsma
Uit de laatste cijfers van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) blijkt dat een groeiend aantal ondernemers negatieve gevolgen verwacht van de Brexit. Met name de vrijheid van verkeer van goederen en diensten wordt volgens ondernemers geraakt. Wie niet zenuwachtig wordt van de Brexit is Bastiaan Barenbrug (47), bestuursvoorzitter van de Koninklijke Barenbrug Groep in Nijmegen. Volgens hem is het voorbereiden op de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU een kwestie van ‘gezond verstand’.

Het 115 jaar oude, vierde generatie familiebedrijf is gespecialiseerd in onderzoek, verdeling, verkoop en productie van graszaden. Een ‘global high tech company with a Passion for Grass’ zoals het officiële Twitteraccount van @BarenbrugGroup kernachtig verwoordt. Het bedrijf heeft vestigingen in 18 landen over de hele wereld en 11 onderzoekslocaties in alle grote klimaatzones. De graszaden zijn bestemd voor twee markten: gazons en de voedertak (‘from Fifa World Cup stadiums to healthy cows for efficient milk production’). In Engeland, in de buurt van Cambridge, is een volle dochter actief met de verkoop van graszaden aan Engelse en Ierse klanten.

Dubbelregistratie

Barenbrug verwacht uitstel van de Brexit, maar “het is koffiedik kijken wat er op 29 maart gebeurt”. Of het nu uitstel wordt, een harde Brexit of helemaal geen Brexit (wat volgens Barenbrug nog steeds tot de mogelijkheden behoort), zijn bedrijf is voorbereid. “Om het vrije verkeer van onze producten naar en van het VK mogelijk te houden hebben wij onze rassen die we in de EU hebben geregistreerd ook in het VK laten registreren. Er is dan weer normaal vrij verkeer mogelijk, zonder belemmeringen.” De enige drempels die Barenbrug nog ziet zijn koersverschillen die kunnen ontstaan tussen de Euro en de Britse Pond, als gevolg van de sentimenten van Brexit. “Deze zijn in te dekken met FX contracten en daarmee is het valutarisico afgedekt“. Daarnaast zullen er mogelijk langere wachttijden zijn bij de grens. “Maar de klanten en leveranciers zullen hier niets van merken” is zijn overtuiging. “We anticiperen hierop door onze verzendingen naar voren te plannen. In de praktijk betekent dit dat we onze producten 1 tot 2 weken eerder versturen."

Logisch nadenken

Bij de voorbereiding op de Brexit heeft de Barenbrug Groep geen experts ingehuurd, geen Brexit-scan gedaan of de informatie van de website hulpbijbrexit.nl bezocht. “Wij hebben zelf gekeken naar de gevolgen en logisch nagedacht. De dubbele registratie is essentieel en die is inmiddels goed geregeld. Daarnaast hebben wij jarenlange ervaring met import en export, en dus ook met douanes en bijbehorende formaliteiten en papieren.” Omdat de Barenbrug Groep wereldwijd handelt en produceert is het bedrijf niet afhankelijk van de productie in het VK. “Ons risico is sterk gespreid.”

De grootste onzekerheid rondom de Brexit vindt Barenbrug het negatieve economische sentiment dat kan ontstaan. “Dat zou wel eens de hele algemene economie kunnen vertragen en meer impact kunnen hebben dan de Brexit zelf. Maar ik ben een optimist, ik zie dat niet somber in en hoop dat ook hier mensen hun gezonde verstand gebruiken in plaats van te varen op emotie en geruchten.”

Minder afhankelijk

Barenbrug eindigt met een serieus advies aan collega-ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk: neem in overweging om een eigen vestiging te openen in Engeland. Denk aan een klein kantoortje, een magazijn of iets dergelijks. Daarmee neem je het heft in eigen handen en ben je minder afhankelijk van distributeurs. Dat maakt je flexibeler en beter in staat om eventuele vertragingen zelf op te vangen of te voorkomen.”

www.barenbrug.com
www.hulpbijbrexit.nl

Tekst: Gerreke de Weijer