De dag van...

Paul Oosterlaken, directeur Kiremko BV

Paul Oosterlaken, directeur Kiremko BV

Hoe is het om directeur te zijn van Kiremko, een wereldwijd exporterend concern dat machines en proceslijnen ontwerpt en bouwt voor de aardappelverwerkende industrie? Paul Oosterlaken hield voor één dag een logboek bij voor lezers van Midden{in. Eén ding is duidelijk: het is een druk bestaan. Altijd bezig, gemiddeld een week per maand in het buitenland - reizen binnen Europa niet meegerekend - geen tijd voor hobby’s. “Ik weet niet beter”.

Paul Oosterlaken begon in 1976 als leerling-tekenaar bij het bedrijf, deed op alle afdelingen ‘behalve op de boekhouding’ ervaring op en vond, toen de eigenaar van het bedrijf in 2000 overleed, ‘dat de tent verder moest’. Na een zorgvuldig traject nam hij samen met een Engelse compagnon in 2004 Kiremko definitief over. Het bedrijf groeide uit tot een serieuze speler in de aardappelindustrie. Dagelijks zijn 200 medewerkers in Montfoort en 250 bij het partnerbedrijf in de Verenigde Staten bezig met totaaloplossingen voor de klant, met ontwikkeling, sales en transport. 95% van de verwerkingslijnen vindt aftrek in landen als China, India en Rusland. “Technologisch lopen we ver voor op andere landen. In Nederland worden we gestimuleerd om innovatief te zijn. We richten ons niet alleen op effectiviteit en kwaliteit van onze producten, maar ook op efficiency, kostenreductie en duurzame technologieën, zoals energie- en waterterugwinning.” Kiremko voegt de daad bij het woord. De nieuwe fabriek, die 2,5 maal zo groot is als de oude, is 60% energiezuiniger, er wordt gewerkt aan warmte-/koudeopslag, aan grondstoffenuitwisseling, hergebruik van warmte en de wens is nóg groener te worden. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn belangrijke waarden voor Kiremko. Het Fair Future logo en de herinvesteringen in de lokale gemeenschap zijn daar mooie voorbeelden van. ”Maar”, zegt Oosterlaken, “wij techneuten zijn niet zo gewend om daarover te praten. We doen het gewoon”.

Een dag uit het leven van dga’er Paul Oosterlaken:

06.30 uur: Opstaan, douchen, koffie.

07.45 uur: Voor het eerst in 61 jaar naar fysiotherapie. Voor mijn schouder.

09.20 uur: Bezoek huisarts voor uitslag jaarlijks bloedonderzoek en bloedrukmeting. Ben weer voor een jaar door de APK.

10.00 uur: Overleg met Manager MarCom afdeling.

10.30 uur: Schrijven van een column voor een lokaal zakenmagazine.

11.30 uur: Onverwachts bezoek van Boudewijn. Boudewijn is een oud medewerker (82) die vindt dat hij, als bejaarde, als oud vuil buiten de deur is gezet door de samenleving. Hij is oud en dat bevalt hem niet. Hij heeft nu samen met zijn dochter een olijvenboomgaard in Italië. Hij komt een fles olijfolie brengen. Op woensdag geoogst, op donderdag geperst en op vrijdag in de fles. In het weekend is hij teruggereden naar Nederland en is nu speciaal naar Montfoort gekomen om mij die fles te brengen.

13.00 uur: Kort overleg met de voorzitter van de OR. Eén van de OR leden vindt het nodig om zijn kennis te etaleren van zaken die hij vernomen heeft in de overlegvergadering. Dit lijdt tot verwarring bij diverse leidinggevenden die nog niet op de hoogte zijn. Een ongewenste situatie.

14.00 uur: Wekelijks HR overleg met collega directeur Marcel en HR manager Willie.

15.00 uur: Teleconferentie met advocatenteam en octrooigemachtigde over het aanstaande kort geding dat door een concurrent is aangespannen, omdat zij van mening zijn dat wij hun octrooi schenden. Wij zijn uiteraard van mening dat dit niet het geval is. Wij zijn van mening dat deze concurrent, een multinational, ons probeert uit te roken. Jammer, maar het is nu eenmaal niet anders.

16.00 uur: Wekelijks overleg met groepscontroller.

17.00 uur: Telefonisch overleg met directielid van onze Amerikaanse partner ter voorbereiding op het directieoverleg dat donderdag zal plaatsvinden in Idaho Falls, USA.

18.00 uur: Naar huis om te eten met mijn vrouw en 2 zoons.

19.00 uur: Overleg met mijn collega-aandeelhouder Andy in hotel Abrona te Oudewater, zijn thuis in Nederland.

21.00 uur: De werkdag zit erop. Ik kijk nog wat TV, verbaas mij over Tim Krabbé in de documentaire over Ferdi E.

22.30 uur: Bedtijd, morgen weer een dag.


Paul Oosterlaken
www.kiremko.com